Monninkylän koulu on ”meidän koulu”

Askolan Monninkylän moduulikoulun luokkatila koulurakentaminen moduulirakentaminen.

Monninkylän koulu on ”meidän koulu”

Monnikylän vanha koulu paloi heinäkuun alussa 2017 tuhopoltossa. Jo ennen sitä Monninkylän koulu oli pitkään kärsinyt tilojen ahtaudesta ja sisäilman laadun haasteista. Palon jälkeen osa koulusta muutti Careerian tiloihin ja osa jäi omalle koululle ”uudempaan” koulun puoliskoon sekä pihalla oleviin parakkeihin. ”Uudemman koulun” sisäilman laadun haasteen kasvoivat kasvamistaan ja lopulta tammikuussa 2019 koulun loppuosa suljettiin ja siellä olevat lapset siirrettiin parakkiin.

Onneksi kunnassa oli jo aloiteltu kouluhanketyötä ja pääsimmekin pian vuoden 2019 alusta suunnittelemaan uutta kouluamme. Tarkoituksena oli rakentaa koulu kahdessa osassa ja ensimmäiseen osaan tulisi oppilaiden kotiluokat sekä laaja-alaisen erityisopettajan luokka, yhteensä yhdeksän luokkatilaa.

moduulikoulu koulurakentaminen koulurakennus opetustilarakennus

Koululta oli kutsuttu kilpailutustilaisuuteen rehtori ja vararehtori. Muistamme tilaisuuden hyvin, sillä yksi tarjous oli mielestämme ylivoimaisesti paras. Olimme kuitenkin varmoja, ettei se voisi millään voittaa, koska kuvittelimme, että se olisi ihan varmasti kallein. Yllätykseksemme ja riemuksemme Teijo-Talojen tarjous olikin kaikkein halvin ja se voitti kilpailutuksen.

Tuntui hyvältä, että meille rakennettiin juuri meidän koulua ja koettiin tärkeänä tehdä sitä meille täydellinen

Kilpailutuksen jälkeen alkoi tapahtua nopealla aikataululla. Me käyttäjät saimme olla prosessissa mukana ja mikä kaikkein tärkeintä, koimme että meitä kuultiin ja ratkaisuja etsittiin yhdessä. Se oli meille erityisen tärkeää, koska olemme kohtuullisen pieni koulu ja halusimme koulustamme meidän näköisen. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen ja siihen, että nyt yli vuoden käytön jälkeenkin koemme, ettei ole mitään, minkä koulussa haluaisi muuttaa. Yhteistyö Teijo-Talojen kanssa oli mutkatonta, ystävällistä ja sujuvaa. Tuntui hyvältä, että meille rakennettiin juuri meidän koulua ja koettiin tärkeänä tehdä sitä meille täydellinen. Tietysti piti ottaa huomioon se, että budjetti oli tiukka ja neliöitä oli käytettävissä vain tietty määrä.

toiveemme koulun turvallisuudesta, rauhallisuudesta, yhteisöllisyydestä ja kodinomaisuudesta saatiin hyvin paperille

Kilpailutuksen pohjakuva oli hyvin yksinkertainen ja käyttäjää pelottikin, että kouluun tulee vain käytävä ja sen molemmin puolin tiiviisti viisi luokkaa. Kuitenkin suunnittelutyötä tehdessämme saimme pohjasta ja piirustuksista erittäin kivat ja toimivat. Myös toiveemme koulun turvallisuudesta, rauhallisuudesta, yhteisöllisyydestä ja kodinomaisuudesta saatiin hyvin paperille. Halusimme omat kotiluokat ja sitten yhteisiä tiloja, joissa voisi olla useampi luokka kerrallaan. Mökkikyläajatus ja kyläkoulumaisuus kiehtoivat meitä. Arkkitehtisuunnittelu kuunteli ajatuksiamme ja yhdessä saimme aikaan juuri sellaisen koulun, kun toivoimme. Voimme opiskella rauhassa ja toisaalta taas on yhteistä tilaa, jossa mahtuu olemaan yhdessä isollakin porukalla.

Taisimme siellä vähän kiljahdella ja pomppia ilosta

Työn edetessä tehtaassa meille tiedotettiin hyvin työn etenemisestä. saimme valokuvia ja pääsimme useamman kerran vierailemaan tehtaalla. Oli mahtavaa päästä uuden koulumme sisälle rakennushallissa. Taisimme siellä vähän kiljahdella ja pomppia ilosta.

Askolan Monninkylän oppilaita opiskelemassa moduulikoulun avoimessa oppimisympäristössä koulurakentaminen moduulirakentaminen.

Kesällä 2019 tehtiin koululla pohjatyöt ja melkoisen valmiin talon palat tuotiin tontille ennen syyslomaa. Kaikki sujui helposti ja nopeasti. Alle viikossa meillä olikin jo koulun palat paikallaan. Ja voi sitä riemun määrää, kun ensimmäisen kerran päästiin sisälle koulua katsomaan. Useampi oppilaistakin ihan itki ja pyöri korkeassa aulassa ympyrää. ”Ei tämä voi olla totta”, kuuluin monen huulilta. Ihanaa ja mahtavaa taisivat olla käytetyimmät sanat.

Henkilökunnalle pidettiin todella asialliset ja laadukkaat käyttökoulutukset, joissa käytiin läpi asiat läpi sälekaihdinten käytöstä lähtien. Siitä täydet pisteet Teijo-Taloille. Myös silmiinpistävää oli siisteys ja kohteliaisuus, jota työmaalla noudatettiin. Oli aina ilo tulla työmaalle käymään.

Koulu luovutettiin meille joulukuun puolivälissä ja tammikuussa 2020 muutimme kaikki uuteen ihanaan kouluumme, jossa olemme viihtyneet erittäin hyvin. Teijo-Taloista käyttäjillä ei ole kuin positiivista kerrottavaa. Täyden kympin suoritus! Kiitos Teijo-Talot!

Anu Hovilehto
Monninkylän ja Juornaankylän koulujen rehtoriTehdäänkö tilaa yhdessä?