Kestävää kosteudenhallintaa

Katkeamaton kuivaketju moduulirakentaminen

Kestävää kosteudenhallintaa

Laulun mukaan sunnuntaisin sataa aina, mutta suomalaisella rakennustyömaalla sade ei kysy päivää vaan ropisee taivaalta ihan oman tahtonsa mukaan. Talvi muuttaa sateen haasteellisemmaksi lumeksi, joka on märkyytensä lisäksi liukasta.

Rakennuspaikasta riippuen, myös työmaan alla muhii maaperän kosteutta tai sateenjälkeistä pintavettä, joka luikertelee ilman kulkulupaa tärvelemään työmaata, jos perustavanlaatuiset asiat eivät ole kunnossa. Käytön aikana rakennukseen päätyy kosteutta monin tavoin: sadesäällä vaatenaulakoissa roikkuvat kosteat vaatteet, märät kengät, puhtauden- ja ateriapalveluiden vedenkäyttö ja muu vedenkäytön kuormitus pinnoille.

Teijo-Talot lähti vuosituhannen vaihteessa taisteluun kosteutta vastaan monilla ratkaisuilla, olemme miettineet katkeamattoman kuivaketjun suunnittelijan pöydältä käyttäjän käsiin. Radikaalein siirtomme oli vaihtaa rakennuspaikka tontilta tehdasolosuhteisiin. Sade ei pääse rakenteisiin rakentamisen aikana – ei vetenä, räntänä eikä lumena. Samalla toimme materiaalivarastoinnin katettuihin sisätiloihin, joten olosuhteet eivät pääse tärvelemään tarvikkeita rakennusprosessin aikana. Valmistuttuaan rakennusmoduulit pakataan huolellisesti kuljetuksen aikaista kosteusrasitusta ja likaantumista vastaan – aina kun ei saada valita kuivankelin kuljetusta. Moduulien asennuksen aikana puramme sääsuojauksen asennuksen edetessä ja esim. vesikaton saumat suljetaan huolellisesti heti muodostamaan yhtenäisen katepinnan.

kestavaa kosteudenhallintaa

TeijoTilat rakennetaan säältä suojassa kuivissa tehdastiloissa.

Suunnittelijamme panostavat kosteudenhallintaan jo piirustuspöydällä, jotta käytön aikana rakenteet ja pinnat ulkona ja sisällä toimivat siten, että kosteus pysyy siellä missä pitääkin: ulkopuolella. Talotekniikassa huomioidaan rakennuksen käyttötarkoitus ja sen edellyttämät lämmön- ja ilmanvaihdon mitoitukset sekä haluttaessa toteutetaan lisäksi tarveohjattu säätyminen.

Teijo-Talot -tuotannon aikana ulkopuolista kosteutta ei rakennukseen päädy. Kosteutta sisältävien rakenteiden (perustus ja tasoitteet) annetaan kuivua huolellisesti ja kosteuspitoisuus mitataan ennen pinnoitusta. Pinnoitteina käytetään aina tiloihin soveltuvia materiaaleja, jotka ovat pestäviä ja kestäviä – myös ympäristön kannalta.

Käytönaikaista kosteudenhallintaa tuemme huolellisilla käyttö- ja huolto-ohjeilla rakennuksen eri osa-alueille: käyttäjille sekä puhtaus- ja kiinteistöpalveluille, jotta kuivana toimitettu rakennus saisi hyvän, kuivan elinkaaren käyttöikänsä ajan. Kuivana kuljetettu, sateelta suojassa toteutettu.

Heidi Karlsson

Heidi Karlsson
Kosteuskoordinaattori PRO, projektipäällikkö, Teijo-Talot Oy

heidi.karlsson@teijotalot.fi
044 7217 140Tehdäänkö tilaa yhdessä?