Fiksuja tilahankintoja tulevaisuuden tarpeisiin

paivakoti muuntojoustavat varhaiskasvatustilat joutsenmerkki kiipeilyseina kaytava

Fiksuja tilahankintoja tulevaisuuden tarpeisiin

Rakentamisen saralla tehdyt päätökset ja hankinnat kantavat vuosikymmenien päähän; unohda siten pikaistuksissa tehdyt kertakäyttörakentamisen valinnat. Kannamme vastuun tehdä yhä kestävämpiä rakentamisen valintoja ympäristön ja talouden kannalta.

Rakennetussa ympäristössämme on upeita yksilöitä, jotka muistuttavat siitä, mitä saadaan aikaan harkinnalla, hyvällä suunnittelulla, kiireettömällä rakentamisella ja laadukkailla valinnoilla. Vaikka kenties sata vuotta sitten valitut materiaalit ja työtavat olivat erittäin poikkeavia verrattuna millenium-rakentamiseen, voimme peilata perusratkaisut tulevaisuuteen.

Hankintalain pykälistä kannattaisi unohtaa käytöstä valintaperusteena halvin hinta; pieni hinta on numero, joka ei aina takaa pitkän tähtäimen kokonaistaloudellista lopputulosta, vaan saattaa aiheuttaa vuosien varrella ennakoimattomia kuluja ylläpidossa tai korjaustoimissa, kun rakennus ei kestä käyttöä. Hintakilpailu ei muuten lopu rakennusurakkaan, vaan valuu suorana virtana urakoitsijoiden materiaalivalintoihin ja työtapavalintoihin. Halvimmalla hinnalla usein saa halvimmat ratkaisut, jotka eivät kanna pitkälle.

Kiire on myös rakennushankkeessa huono hanslankari. Suomen ympäristöolosuhteet tuovat oman lisänsä rakentamiseen – kuka ennustaa kilpailutusten 3-4 kk rakentamisaikataulujen sadepäivät, lumituiskut tai auringon paahteen ilman riskikäyttäytymistä rakennusaikaisessa kosteudenhallinnassa ja siten laadunhallinnassa?

Kiinteät rakennukset elävät aikansa paikoillaan, kunnes yhteiskunnan tarpeet päättyvät. Sen jälkeen rakennukset muuntuvat ehkä saneerauksella uuteen käyttötarkoitukseen, mutta rakennuksen perusratkaisuja harvoin pystytään muuttamaan uusia tarpeita vastaaviksi. Sopimattomilla muutoksilla voidaan aiheuttaa riskejä rakennukselle ja jopa ongelmia sisäilmastolle.

Jos toteutettaisiinkin rakennukset siirtokelpoisina; tehdasvalmisteisina moduuleina, jotka on rakennettu hallituissa olosuhteissa tehokkaalla, teollisella toteutuksella. Raaka-aineina laadukkaat, kestävän kehityksen mukaiset materiaalit ja tuotteet. Kosteuden- ja laadunhallinta hallussa ympäristönäkökohdat huomioiden. Teijo-Talot -konseptin ratkaisut takaavat toimivat, terveelliset ja turvalliset tilahankinnat, kun rakennuttajana arvostatte kokonaistaloudellisia, ripeitä – mutta kiireettömiä – projekteja ja kestävän kehityksen näkökulmia. Kaikkea, millä teet tilahankinnoista onnistuneita.

Heidi Karlsson

Heidi Karlsson
Kosteuskoordinaattori PRO, projektipäällikkö, Teijo-Talot Oy

heidi.karlsson@teijotalot.fi
044 7217 140Tehdäänkö tilaa yhdessä?