Tervettä leikkiä ja turvallista kasvua Joutsenmerkki-päiväkodissa

vastuullinen joutsenmerkki rakentaminen

Tervettä leikkiä ja turvallista kasvua Joutsenmerkki-päiväkodissa

Joutsenmerkitty päiväkoti on kunnalta vastuullinen ratkaisu. Teijo-Talot taistelee kertakäyttörakentamisen kulttuuria vastaan tarjoamalla kunnille Joutsenmerkki-hankkeita.

Suomalaisten päiväkotien arki on täynnä touhua ja kuhinaa. Vuosittain lähes 250 000 lasta eli noin 70 prosenttia 1–6-vuotiaista osallistuu valtakunnalliseen varhaiskasvatukseen, ja osallistumisen prosentti on kasvussa. Laadukas kasvatustyö vaatii kunnilta panostusta myös kestäviin tilaratkaisuihin. Salolainen Teijo-Talot lähti näyttämään energiatehokkaan ja vastuullisen rakentamisen suuntaa tarjoamalla kunnille Joutsenmerkittyjä rakentamisen hankkeita. Yritys on Joutsenmerkki-rakentamisen kotimainen edelläkävijä: Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty päiväkoti valmistui Hyvinkään Kenttäkadulle Teijo-Talojen ja Hyvinkään kaupungin yhteistyönä kesällä 2017.

”Lähdimme innolla mukaan, kun Hyvinkään kaupunki ilmaisi olevansa kiinnostunut Joutsenmerkittävästä päiväkodista. Halusimme olla Suomen ensimmäisen Joutsenmerkki-päiväkodin toteuttaja”, kertoo Teijo-Talojen projektipäällikkö Heidi Karlsson.

Nyt Teijo-Talot on toteuttanut jo kolme Joutsenmerkki-sertifioitua rakennusta. Vastuullisuudella ja kestävän kehityksen arvoilla on iso rooli yrityksen strategiassa.

”Tavoitteemme on tuottaa terveellisiä ja turvallisia tiloja asiakkaillemme tehokkaasti ja samalla taistella kertakäyttörakentamisen kulttuuria vastaan. Huomioimme kestävän kehityksen periaatteet ja elinkaariajattelun kaikessa rakentamisessa ja teemme ekologisia materiaalihankintoja. Olimme myös mukana yhtenä suomalaisista testaajista EU:n Level(s)-pilottihankkeessa, jossa muun muassa mitataan rakentamisen hiilijalanjälkeä ja tarkastellaan rakennuksen elinkaarta”, Karlsson kertoo.

Kuntalaisen näkökulmasta Joutsenmerkki tarkoittaa vastuullista julkista rakentamista ja järkevää sijoittamista terveelliseen tulevaisuuteen.

”Joutsenmerkin kriteerit ottavat kantaa energiatehokkuuteen, hyvään sisäilmaan sekä turvallisiin rakennusmateriaaleihin ja -kemikaaleihin. Joutsenmerkitty rakentaminen suosii kestävän, vastuullisesti tuotetun puutavaran käyttöä ja takaa laadukkaan rakennusprosessin.”

Kunnille Joutsenmerkki-rakentaminen on myös taloudellisesti kannattavaa, kun sekä rakennukset että niiden käyttäjät pysyvät terveinä.

”Iso osa kuntalaisten ajasta kuluu sisätiloissa, joten heidän hyvinvoinnistaan kannattaa huolehtia valitsemalla laadukkaita ja turvallisia materiaaleja. Vastuullisuus tarkoittaa myös taloudellisempaa energiankulutusta, vähemmän ylläpito- ja huoltotarvetta sekä vähemmän kuormitusta ympäristölle.”Tehdäänkö tilaa yhdessä?